DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Roman se k tomu nemá, takže se do toho pustím sama. Popsané zařízení našel náš člen Electronic kdesi na webu. Podle doprovodného textu jde o scany ze srpnového čísla Silicon Chips Electronic  Magazine z roku 1997, kam patří autorská práva k přiloženým obrázkům. Plošný spoj je dílem Electronicovým. Zařízení má na Elefernu vlastní galerii.

 Zařízení je samo o sobě docela jednoduché. Napájené je destičkovou baterií, lépe devět voltů, než uvedených šest, případně akumulátorem/akumulátory. Za spínačem následuje napěťový booster, osazený obvodem MC 34063 s řiditelným výstupním napětím. Jeho výstup je spínán obvodem IC2155, řídícím můstek s dvojicí MOSFETů a s kapatictní vazbou. Signálový řetězec lze modulovat jednoduchým oscilátorem s obvodem 7555.

Trochu podrobněji ke schématu.

Obvod MC 34063 je řídící obvod spínaného zdroje s nízkým vlastním odběrem (cca 4 mA), širokým rozsahem napájecích napětí (od 3 do 40 V), proudovou pojistkou a výstupním proudem až 1500 mA. Zapojení je v podstatě katalogové - katalogový list najdete pod linkem nebo ve fajlotéce. Kondenzátor na vývodu 5 určuje pracovní frekvenci budiče, trimr na výstupu 5 zadává maximální výstupní napětí.

LM334Z je třísvorkový řiditelný proudový zdroj zapojený jako stabilizátor. Opěrné napětí pro něj vytváří Zennerova dioda ZD1, jako zátěž funguje napájení IGBT, výstup je filtrovaný kondenzátorem.

Budič můstku IR 2155 žádné záludnosti neskrývá, zapojení je katalogové, stejně tak, jako u 7555, zapojeného jako astabilní multivibrátor. Změnou hodnot odporů a kondenzátoru lze modulační frekvenci měnit v širokém rozsahu.

Konstrukci každý přizpůsobí vlastním potřebám, Electronic spáchal předlohu plošného spoje o rozměrech 84x115 milimetrů. 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 411 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 411

Nejnovější uživatelé

  • ae21ae
  • Kejmil
  • Didier
  • Frfafel
  • PragueMate