DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Na fakultě už bylo v porovnání s uplynulým týdnem o něco živěji a před nástěnkami s rozvrhem se hemžili studenti, zjevně jak stávající, tak budoucí. Prváci se dali poměrně slušně odlišit mládím a taky tím, jak z nich ještě nevyčichla provinciálnost míst, z nichž do Moskvy dorazili. Některé dívenky na sobě dokonce ještě měly sovětskou školní uniformu hnědé barvy s bílými krajkovými doplňky. Zní to dobře, ale hezké to fakt nebylo, věřte mi. Z rozvrhu jsem si opsal jména vyučujících, ale moc mi to nedalo, protože jsem neznal jejich příslušnost ke katedrám, takže jsem se rozhodl skočit za Frolovou.

Světlana Borisovna seděla za stolem, zarovnaných průkazkami v modrých deskách, ve dvou sloupcích a otráveně do nich na střídačku mlátila dvojicí razítek. Omluvil jsem se, že ruším, ale že bych potřeboval nějakou informaci o tom, jak ty kantory ze seznamu zkontaktovat. Docela s chutí hodila ta razítka na stůl, přitáhla si k sobě ten můj seznam, nasadila si druhé brýle a prohlásila: "Teda, škrábete jak kocour, mladý muži. K čemu vám to vůbec bude?" Vysvětlil jsem jí, že bych si s těmi lidmi ještě před začátkem školy rád promluvil, seznámit se, zjistit, jaké potřebuju knížky a pomůcky a tak. To se jí líbilo a ke každému jménu mi připsala fakultu, katedru a místnost, kde dotyčný sedí. Tohle je v meice jednoduché, všechny místnosti mají označení stylu Д-265г (to je kanclík na výpočetce, kde jsem u Zemskova nafasoval stůl, židli a místo v půli skříně jako pomvěd). Д je označení budovy, 2 je poschodí, 65 místnost na patře a malé písmenko jsou vnitřní dveře pro místnosti, které byly nějak předělené - hodně se to používalo u laboratoří.

Ten seznam jsem si vytvářel v pořadí, jak šly předměty v rozvrhu za sebou a první přednáška podle něj měla být z předmětu Введение с специальость, přednášející Венников В.А. Že má Frolová specifický smysl pro humor mi došlo až později, protože mi neřekla, že Valentin Andrejevič je nejenom že děkan fakulty, ale taky akademik, doktor věd, nositel hromady vysokých státních vyznamenání a doktor honoris causa řady zahraničních škol. To všechno mi neřekla, takže jsem oraženě vlezl do dveří Д-201, že bych, pokud je to možné, rád mluvil s panem Věnnikovem. Sekretářka na mě vyvalila oči, co jako chci po děkanovi fakulty, nicméně když jsem jí vylíčil, oč jde, pobaveně mě ohlásila a k děkanovi dovedla. VAV, jak se mu na škole přezdívalo, se ukázal jako dost fajn chlapík. Nejdřív mi nabídnul němčinu, pokud to prý pro mne bude pohodlnější (mluvil skvěle) a když jsem odmítnul, pochválil mi ruštinu a volbu zvoleného oboru. Ten mi trochu i popsal a když jsem se ptal na skripta, zavolal sekretářku a ta mi přinesla knížku. Stálo na ní Применение теории подобия и физического моделирования в электротехнике a VAV mi ji podepsal. Jak jsem pak zjistil, v prodeji byla k nesehnání a dost mi ulehčila první čtyři semestry. Měl jsem ji jako svého druhu relikvii a talisman, bohužel vzala za své, když jsem se z Moskvy stěhoval domů a zrovna tuhle bednu mi železničáři ukradli.

Ten den jsem obešel ještě sedm kantorů a pro sebe jsem si udělal závěr, že tohle byl hodně dobrý nápad. Hmatatelným výstupem se stala hromada skript a metodik (většinou i podepsaných), které bych musel shánět (a taky zaplatit, i když knížky v SSSR byly fantasticky levné), nehmatatelným výstupem pak posloužil fakt, že kantoři si toho potrhlého Čecha, co se ještě před začátkem semestru zajímal o jejich předmět, docela dobře zapamatovali. Jo, usnadňoval jsem jim to, armádní bundokošile v ročníku fakt nikdo jiný nenosil.

29.8.79 byla středa. Jo, bylo by třeba, ale v rámci instantní dostupnosti nebylo kam. Ale venku bylo docela hezky, byť už se daly cítit závany podzimu a po ulici už se sem tam začaly objevovat žluté opadané listy. Rozhodl jsem se, že vyrazím na nákup, protože seznámek věcí, které bych potřeboval, nakynul do dvou listů v debilovníčku a leccos z toho jsem potřeboval fakt hodně. A taky bych na to potřeboval fakt hodně peněz, kterých se mi do komfortního pocitu zhruba třetina nedostávala. Navíc jsem o ceně větší části položek měl spíš představy a tušení, než znalosti. Vytrhl jsem si list z kroužkového bloku a začal si do něj věci přepisovat v pořadí priorit, od nádobí, kuchyňských náležitostí a příborů s prioritou nejvyšší přes budík a lampičku až k ledničce, ponoráku či nějaké malé pračce.

Většinu těch věcí prodávaly obchody, pojmenované jako Хозтовары, Производственные товары, Электротовары. Nějaké už jsem si do paměti nachytal v úterý při vycházce po lefortovské čtvrti a blízkém okolí, takže jsem začal v elektře kousek od metra. Ponorný vařič stál rubl deset, ten jsem si koupil, na malinkou lednici Morozka, která mi padla do oka a velikostí by byla akorát bych ale čtyřicet rublů vydat nemohl. Zato se mi zalíbila pantografová lampička na hranu za šest a ta šla se mnou. Ještě ji mám. Budíků Elektronika se zelenými itrony tam byla čtyři regály, ale zase, cena. Ta sice začínala na 27 rublech, budík sám o sobě byl ovšem ohavný, jak Brežněvův rypák. Ten, co se mi líbil nejvíc, ten byl za sedmdesát. Ještě jsem nakouknul na magnetofony a první použitelně vypadající Снежеть-203) byl za 250. Protočily se mi panenky. Tak jsem si alespoň odnesl domů první dílčí nákup a pak jsem se vydal do Choztovarů, ty byly proti již zmiňované fabrice na letecké motory.

Věci na doma a do kuchyně byly levnější, víc než znatelně, byť většina z nich byla z hluboce taženého hliníku a fórového plastu v ohavně pastelových barvách, místy s nedohomogenizovaným pigmentem, což asi mělo budit dojem vzoru. Překvapilo mě, kolik věcí tak bohatá země vyráběla z galalitu a bakelitu, formaldehyd evidentně deficitem nebyl. Pořídil jsem nějaké příbory, kuchyňský nůž, síto, škrabku na zeleninu, pár hrnců, rendlík, nějaké misky a talíře.

A propos, misky. Ve stejném kšeftě jsem asi o dva roky později narazil na krásnou soupravu puntíkovaných misek, od úplně maličké až po docela velkou. Nebyly drahé, tak jsem je koupil a tu úplně nejmenší jsem dal Lenuli a Olině, protože tou dobou se jim miska na salát rozbila. To bylo ve zkouškovém, všichni plnou hlavu matematických algoritmů energetiky a tak. A na druhý den jsem jim tu misku vyměnil za větší. A další den zas a zas. Přistihly mě, když jsem měnil předposlední a málem mě ubezdušily, protože se už chystaly jít k psychiatrovi, že jim z malgenu hrabe.

Tu nejmenší misku máme v příborníku jako rodinnou relikvii.

Ve čtvrtek 30.8.79 lilo, jak z konve. Jídlo jsem si nakoupil ve středu, takže mne ven netáhlo lautr vůbec nic. Sednul jsem si za stůl, rozsvítil jsem si novou lampičku a podle rozvrhu jsem si na boční hraně propiskou nadepsal sešity, aby se mi dobře tahaly z knihovničky a ze žebradla. Pak jsem se chopil skript a do samostatného bloku jsem si začal vypisovat pojmy, které neznám. Bylo jich hafo, nebo spíše hafo haf. Věděli jste, že derivace je rusky производная? Tak už to víte. A že čerpadlo je насос? Dobře, to je alespoň vtipné, Že определитель bude asi determinant se dá odvodit, stejne jako že ранк матрицы byde nejspíš hodnost matice, ale co by tak mohly být окаймляющиe миноры? No tak jo, přejdeme k Úvodu do odbornosti.

Пи-теорема применяется для физического моделирования различных явлений в аэродинамике, гидродинамике, теории упругости, теории колебаний. Моделирование основано на том, что если для двух природных процессов («модельного» и «натурного», например, для потока воздуха вокруг модели самолёта в аэродинамической трубе и потока воздуха вокруг реального самолёта) безразмерные аргументы (их называют критерии подобия) в зависимости

p=F(p1, p2,...pQ)

совпадают, что может быть осуществлено за счёт специального выбора параметров «модельного» объекта, то и безразмерные значения функции F(px) также совпадают. Это позволяет «пересчитывать» размерные экспериментальные значения параметров от «модельного» объекта к «натурному», даже если вид функции F неизвестен. Если совпадения всех критериев подобия для «модельного» и «натурного» объектов достичь невозможно, то часто прибегают к приближённому моделированию, когда достигается подобие только по критериям, отражающим влияние наиболее существенных факторов, тогда как влияние второстепенных факторов учитывается приближённо на основе дополнительных соображений (не следующих из теории размерностей).

Z jedné strany mi bylo jasné, že až si to poslechnu s nějakým výkladem, bude to asi srozumitelnější, z druhé strany se mi ale zdálo o čertech. Ale vydržel jsem u toho, až do tří odpoledne. Popsal jsem osm listů. Hustě. Abych se odreagoval, vyrazil jsem na katedru, našel jsem si volný terminál (ta 4/20 měla připojené EC-7927) a začal jsem si programovat přistání na Měsíci. Ve Fortranu, na ruské klávesnici. Naštěstí mi Zemskov podepsal fasovák na cívku pásky - která pak se mnou šla až k diplomu - takže jsem nemusel většinu věcí děrovat, ale mohl jsem je v SYSEDu psát a ukládat na pásku. Kdo jste něco psal v EDLINu, máte představu, byť SYSED toho přes controlkódy a escapesekvence uměl o něco víc. Něco jsem spáchal, ale z pásky kompilovat nešlo, tak jsem to přes WRT vyzvracel na štítky, na perforátoru jsem si nacvakal příslušné JCL kolem, včetně hmotnosti sondy a pole brzdicích hodnot, poskládal jsem kolodu a RDR jsem ji pustil. Za tři minuty mi vyjela sjetina s celkem očekávaným stádem chyb syntaxe, takže jsem si zase tu kolodu sbalil, urval jsem ten protokol jetí a ve dveřích z katedry na chodbu jsem se poprvé srazil se svou budoucí ženou. Hezky voněla.

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 270 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 270

Nejnovější uživatelé

  • ae21ae
  • Kejmil
  • Didier
  • Frfafel
  • PragueMate